Tapping Into the New Payette Brewery

 

 

The team at Payette Brewery has been working hard as the craft beer pioneers as they set the standard in the Treasure Valley. A facility to share their creation was in high demand and found, now being the largest brewery in Idaho. This 32,000 square-foot facility includes a taproom and canning room in addition to the brewhouse. Next to the Boise River and minutes away from downtown, this is the perfect destination for river-goers, bikers, and beer connoisseurs. For those looking to stay and relax with a cold beer, or those looking to pick up a six pack on the way home, this brewery is sure to become a destination for beer drinkers everywhere.

Drake Cooper created Payette Brewing’s brand years ago, but provided Trademark with the opportunity to design and build the environment of the new facility. A shared vision of endless possibilities for the brand was put on the table and we went hard to work.

 

 

What a View…

A black and white photo of the Sawtooth Mountain range holds much of the responsibility as inspiration for this project. The mountain range was recreated on the front face of the building, transforming this 100 foot textured facade into a more pleasing landscape. The mountainscape was carved out of 5’ x 10’ printed panels and then mounted to the building. Keeping preexisting architecture in mind, as well as the consideration of moisture trapping, airflow, and drainage in reaction to weather, these panels were built to ensure longevity. Payette Brewery’s logo is seen rising behind these mountains, as sure as the sun does each day.

 

Inspired by the wood grain logo found on Payette’s beer cans, we wanted to carry that imagery onto more elements of the building. The large letters on the exterior were created, making Payette Brewing’s signage unique, textured, and three-dimensional. The rusticness of the building and the brand itself is carried over to these informational pieces, sharing its originality. The exterior is enhanced with the wall graphic of the tap, signifying the Tap Room. This bright orange corner of the building catches the passerby’s eye and communicates to them through the image of the tap, as well as the text. A watermark was applied to another side of the building, similar to a cowboy’s brand, being a playful application to all of those who know the company and their identity.

 

Going Against the Grain

Payette Brewery found location in Boise, and they made the building a home. It isn’t just a place, it’s an experience, a hideaway from the busy city, a place to share laughs and good times, and a place bringing people together over hand-crafted beer. Almost all breweries have coolers, bars and taps, and fermenting vessels, but this brewery is different. Trademark created a space where Payette Brewing can share their story with their customers, allowing relationships to be created and honed over a cold micro-brew. Their brand unfolds in front of everybody’s eyes, showing they are from Idaho. A place where the people are wild and adventurous, the outdoors is their playground, and where beer quenches their thirst. Trademark has enjoyed the challenge of creating a memorable impression on and within this building, instilling a sense of place for all of those who visit Payette Brewing.

 

 

As a team, we decided what better way than to celebrate the completion of this project by having a beer. Seeing that this brewery is just across the river from us here at Trademark, it’s safe to say, it won’t be the last time. Cheers!